Alternatywy dla cukrów

Alternatywy dla cukrów

Ksylitol – zwany także cukrem brzozowym, pozyskiwany jest z soków brzozy (na podobnej zasadzie jak syrop klonowy). Choć z wyglądu, smaku i poziomu słodkości jest łatwy do pomylenia z białym cukrem, z chemicznego punktu widzenia nie ma z nim nic wspólnego – należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, 

zwanych cukrowymi. Jest o 40% mniej kaloryczny od sacharozy, ma przy tym bardzo niski indeks glikemiczny. Mimo to należy spożywać go z umiarem – w nadmiarze może wywołać efekt przeczyszczający. 

Erytrol (erytrytol) – związek chemiczny pokrewny z ksylitolem. Naturalnie występuje między innymi w grzybach, wodorostach i niektórych owocach (np. winogronach). Erytrol jest produktem ok. 30% mniej słodkim niż cukier, co należy wziąć pod uwagę przy jego stosowaniu. Jest jednak związkiem, który nie dostarcza organizmowi energii, dlatego można go spożywać bez obawy o kaloryczność.

Stewia – roślina występująca w Ameryce Południowej, słynąca od lat z zawartości związków kilkaset razy słodszych od cukru. Najłatwiejszą w stosowaniu oraz najbardziej dostępną formą stewii jest płyn (krople) lub proszek sprasowany w wygodne tabletki, zawierające wyizolowane gliozydy stewiolowe. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów, które mogą skutecznie zastąpić cukier, wielokrotnie przewyższając go, jeśli chodzi o walory smakowe i zdrowotne. Dzięki temu każdy może dobrać najlepszy produkt do swoich potrzeb. Warto spróbować różnych produktów, by zawsze wiedzieć, co, zamiast cukru zastosować do danej potrawy czy napoju.