Czerwona herbata – właściwości
Kultura azjatycka ma wiele różnic i subtelności, które są zupełnie niezrozumiałe dla Europejczyków. I bardzo często mają oni zupełnie błędne wyobrażenie o pewnych tradycjach kulinarnych czy produktach tajemniczej Azji. W Polsce na przykład herbata czerwona oznacza najczęściej takie odmiany tego napoju jak rooibos czy hibiskus karkade.
W rzeczywistości żaden z tych produktów nie ma nic wspólnego z drzewem herbacianym. Surowcem są delikatne płatki hibiskusa, natomiast rooibos pochodzi z rośliny o tej samej nazwie z rodziny roślin strączkowych. Jednak prawdziwa chińska czerwona herbata jest uważana za jedną z najszlachetniejszych, a nawet elitarnych odmian herbaty.
Cechy szczególne czerwonej herbaty
Czerwona herbata jest tak nazywana, ponieważ po zaparzeniu liści herbacianych napój nabiera charakterystycznego czerwonego koloru, który jest główną cechą produktu. Dlatego nie zdziwcie się, jeśli na opakowaniu jest napisane czerwona herbata, ale w środku są zwykłe słomki do herbaty w sposób absolutnie nieodróżnialny od czarnej herbaty. Różnicę w kolorze, smaku i aromacie tych napojów można zauważyć dopiero po ich zaparzeniu.
Z drugiej strony rooibos i karkade nazywane są herbatą czerwoną ze względu na charakterystyczny kolor, jaki napój ten ma po zaparzeniu. Jednak pod względem wyglądu i pochodzenia należą one do zupełnie innej kategorii. Prawdziwa czerwona herbata ma zasadnicze różnice i nie ma nic wspólnego ze zwykłą czarną herbatą, chociaż zgodnie z chińską klasyfikacją herbat czerwone odmiany herbaty zaliczane są również do czarnych. W rzeczywistości czerwona herbata wyróżnia się nie tylko kolorem, ale także wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Ponadto, tylko w Chinach uprawia się i produkuje prawdziwą czerwoną herbatę.
W porównaniu z herbatą czarną, herbata czerwona ma wyższą jakość. Wynika to przede wszystkim z dłuższego procesu fermentacji. Wynika to również ze specjalnych technik stosowanych przy jego przygotowaniu. Stare powiedzenie mówi, że czerwona herbata powstała w wyniku nagłej zmiany pogody. Liście herbaty pozostawiono na wolnym powietrzu, ale nagłe uderzenie mgły zmieniło proces fermentacji. W rezultacie otrzymano produkt o wyraźnie odmiennym aromacie i smaku, dlatego nową herbatę nazwano herbatą czerwoną.
Skład i korzyści zdrowotne
Dodatkowa fermentacja wzbogaca skład chemiczny produktu o wiele pożytecznych związków biologicznie czynnych i witamin. I to właśnie te związki są najbardziej korzystne dla organizmu człowieka. Spożywanie czerwonej herbaty ma korzystny wpływ na zdrowie, poprawia witalność, wzmacnia system odpornościowy itp. Czerwona herbata zawiera liczne naturalne aminokwasy i polifenole.
Szkody i przeciwwskazania
Choć jest to napój dobry dla każdego, to jednak istnieją pewne przeciwwskazania do jego spożywania. Na przykład, czerwona herbata nie jest zalecana dla osób z chorobą wrzodową, nieżytem żołądka i miażdżycą. Picie herbaty w dużych ilościach, zwłaszcza w nocy, może powodować nadmierną pobudliwość lub bezsenność. Nawet w porównaniu do kawy, napój ten zawiera ogromną ilość kofeiny, która w niektórych przypadkach może mieć bardzo negatywne skutki dla osoby.